Väga vajalikud köögiviljad
Praegu on käimas köögiviljade sügishooaeg (23.09.2020). Seega hea võimalus turgutada ennast viirustele vastupidavamaks! Mida panna salatisse?
Varsseller ja juurseller on
kiudaineterikkad, vastavalt 2,5 g ja 3,9 g (kõik sisaldused 100 g kohta). Varsselleris
on kaaliumit 150 mg, naatriumit 107 mg, K vitamiini 29 mcg, . Juurselleris on
kaaliumit 442 mg ja naatriumit 20 mg, rauda 0,8 mg, K vitamiini 100 mcg.
Pastinaagis on kiudaineid 3,8 g, folaate
78 mcg, c vitamiini 16,6 mg, B5 vitamiini 0,5 mg, mangaani 0,4 mg, kaaliumit
400 mg.
Mustjuur sisaldab kiudaineid 7,3 g,
rauda 3,3 mg, mangaani 0,41 mg ja kaaliumit 320 mg.
Paprika on üks kõrgeima c vitamiini
sisaldusega vilju – 100 g sisaldab 168 mg (päevane vajadus 1,5 kordselt), lisaks
võimsalt karotenoide, folaate, E vitamiini, kaaliumit ja B grupi vitamiine.
Rohelised lehtviljad - rohelised lehtviljad ja
maitsetaimed on väga vitamiinide- ja mineraalaineterikkad. Rohelist lehtvilja võib nimetada
supertoiduks, sest see sisaldab rohkesti antioksüdantseid ja detoksifikatsiooni soodustavaid fütotoitaineid. Nendest loe pikemalt siit.
Lisaks hankisin täna veel:
Astelpaju marjadel on palju raviomadusi. Antioksüdantne, põletikuvastane, antibakteriaalne, kasvajatevastane, immuunsust tugevdav ning maksa kaitsev toime. Sisaldavad A-, C- ja E vitamiini, karotenoide, ja mineraalaineid (K, Na, Mg, Ca, Fe, Zn, Se) amonihappeid, oomega 7 rasvhappeid, polüfenoole, antioksüdante reservatrooli, kvertsetiini jpm. Pane sügavkülma ja lisa smuutile.
Värske hapukapsas - hapendatud köögiviljad aitavad puhastada verd ja reguleerida seedetrakti tööd. Nn eelseedmise tulemusel on toitained organismile paremini omastatavad. Kasulik luude tugevdamiseks, osteoporoosi korral, kuna sisaldab palju K2 vitamiini, kaltsiumit ja C-vitamiini. Hapukapsas sisalduvad probiootilised bakterid on suurepäraseks toiduks meie headele baktertele soolestikus.
Brokoli – ristõielistes köögiviljades on ainulaadsed taimsed ühendid - isotiotsüanaadid. Need mõjutavad maksaensüüme, alandavad oksüdatiivset stressi, vähendavad põletikku, stimuleerivad immuunsüsteemi ja pidurdavad vähi arengut. Peamine isotiotsüanaat brokolis on sulforafaan, mis võitleb vähi kujunemise eest molekulaarsel tasandil, nagu näiteks oksüdatiivse stressi alandamise abil. Sulforafaani leidub 20-100 korda suuremas koguses noortes brokolivõrsetes kui täiskasvanud brokolipeades
Erilise tervisekasu annavad värvilistele köögiviljadele neis sisalduvad fütotoitained: karotenoidid, flavonoidid, ligaanid jt. Nendel fütotoitainetel on antioksüdantne ja immuunsust toetav, vähivastane ning hormoone reguleeriv toime. Köögiviljades sisalduvad kiudained on aga toiduks headele bakteritele meie soolestikus ja aitavad seedimist parandada. Soolestiku tervisest sõltub aga ülejäänud tervis suures osas. Erinevaid köögivilju ongi tarvis tarbida selleks, et organismile anda tööriistad, millega ennast terve hoida. Köögiviljades, marjades ja rohelistes lehtviljades on väga palju eirnevaid toitaineid, mida organism kasutab funktsioneerimiseks (näiteks antioksüdandid). 30 erinevat ikka nädalas, lisatuna igale toidukorrale. Kui nendeks on ainult kartul, tomat ja kurk, siis on vaja viiruste perioodile vastu minekuks toidulauda värvilisemaks muuta.
Pastinaak ja seller sisaldavad toksilisi psoraleene, tugevatoimelisi valgusega aktiveeruvaid ühendeid, mis ei hävi kuumtöötlemisel. Neid sisaldavad ka fenkol, till ja sinep. Hoiduge päikeseliste ilmade korral, sest need soodustavad nahakahjustuse teket. Nb! Näiteks need, kellele meeldib juua varsselleri mahla, peavad meeles. Sümptomid võivad olla nt näonaha punetus.
Allikad:
A. Soots, “Toiduainete tervistav toime”, 2019
A. Soots, “Tervis toidust”, 2018
https://www.healthline.com/nutrition/foods/broccoli#section6
Kirjuta esimene kommentaar